0497 542 369 info@praktijkjanintveld.nl

Een achillespees is een stevige pees die de kuitspieren met de hiel verbindt.

De kuitspieren en de achillespees zorgen ervoor dat de voorvoet omlaag komt nadat de hiel de grond heeft geraakt; wanneer vervolgens de tenen zich afzetten, zorgen ze ervoor dat de hiel omhoog komt voordat het gewicht naar de andere voet wordt verplaatst.

Een ontsteking van de achillespees treedt op wanneer de belasting op de pees groter is dan de belastbaarheid. Bij heuvelafwaarts rennen wordt de achillespees extra belast doordat de voorvoet een grotere afstand moet afleggen voordat dat deze de grond raakt. Bij heuvelopwaarts rennen wordt deze pees ook belast doordat de kuitspieren een grotere kracht moeten uitoefenen om de hiel op te tillen wanneer de tenen zich afzetten. Een zacht contrefort (het achterste deel van de schoen dat om de hiel heen zit) laat een te grote beweging van de hiel toe waardoor de achillespees ongelijkmatig wordt belast; de kans dat de pees scheurt is dan groter. Schoenen met stijve zolen die niet buigen op de plaats waar de tenen aan de voet vastzitten, veroorzaken een grote spanning op de achillespees vlak voordat de tenen zich afzetten. Het te sterk naar binnen kantelen van de voeten,de gewoonte om te ver achter op de hiel neer te komen, kromme benen, korte hamstrings en kuitspieren, een hoge wreef, en korte achillespezen maken de achillespees verder gevoelig voor blessures. Pijn is het voornaamste symptoom en is gewoonlijk het hevigst wanneer men begint te bewegen.

De behandeling

bestaat uit het toedienen van microstroom.
Een volledige behandeling duurt 45 minuten en men heeft afhankelijk van de ernst van de aandoening meerdere behandelingen nodig.