0497 542 369 info@praktijkjanintveld.nl

Etalagebenen (‘Claudicatio intermittens’), het meest voorkomende symptoom van perifere vaatziekte, is het gevolg van geleidelijke vernauwing van een beenslagader.
Bij etalagebenen heeft men een pijnlijk, verkrampt of vermoeid gevoel in de beenspieren, maar geen pijn in de gewrichten. Claudicatio intermittens treedt telkens opnieuw en op voorspelbare wijze op tijdens lichamelijke inspanning, maar verdwijnt altijd meteen bij rust. De spieren doen pijn tijdens het lopen, waarbij de pijn sneller opkomt en heviger wordt wanneer men snel loopt of tegen een helling oploopt.
Na één tot vijf minuten rust (waarbij zitten niet noodzakelijk is) kan men gewoonlijk weer een vergelijkbare afstand afleggen, alvorens de pijn opnieuw optreedt. De pijn treedt meestal op in de kuit, maar kan ook in dij, heup of billen voorkomen, afhankelijk van de plaats van de vernauwing. In zeer zeldzame gevallen treedt de pijn op in de voet. Naarmate de beenslagader verder vernauwd raakt, kan men steeds minder ver lopen zonder pijn. Zelfs in rust kunnen de beenspieren pijnlijk zijn, vooral wanneer men ligt.

De behandeling

Elektromagnetische energie heeft een positieve invloed op de beenslagader. Dankzij deze positieve werking, kan men na 4 tot 8 behandelingen al verbetering voelen.