0497 542 369 info@praktijkjanintveld.nl

Staar
Staar (Cataract) is een vertroebeling van de ooglens, waardoor het gezichtsvermogen geleidelijk, maar pijnloos steeds slechter wordt. Staar is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van blindheid. Staar komt vooral bij oudere voor en het ontwikkeld zich gewoonlijk zonder aanwijsbare oorzaak. Staar ontwikkeld zich gewoonlijk zonder aanwijsbare oorzaak.
Omdat al het licht dat in het oog valt de lens passeert, kan elke vertroebeling van de lens die het licht tegen houdt, vervormt of diffuus maakt, tot een verminderd gezichtsvermogen leiden. Het eerste symptoom van staar is meestal wazig zien. Schitteringen en lichtkringen en, minder vaak, dubbelzien kunnen ook vroege symptomen van staar zijn. Iemand kan ook opmerken dat kleuren geler en minder helder lijken. Lezen kan moeilijk worden omdat men door de staar slechter onderscheid kan maken tussen wit en het zwart van gedrukte letters op een pagina.

De behandeling

De behandeling bestaat uit het toedienen van elektromagnetische energie welke de vertroebeling van de lens oplost. Dankzij deze positieve werking kan de staar aangroei tot stilstand worden gebracht.