0497 542 369 info@praktijkjanintveld.nl

Aangezichtspijn (facialis parese) is een plotselinge zwakte of verlamming van de spieren aan een zijde van het gezicht door het niet goed functioneren van hersenzenuw VII (nervus facialis, aangezichtszenuw), die de aangezichtsspieren innerveert (aanstuurt).
Aangezichtspijn treft ongeveer 23 op de 100.000 mensen op enig moment in hun leven. Hoewel de oorzaak van aangezichtspijn onbekend is, kan zwelling van de nervus facialis als reactie op een immuunstoornis of een virusinfectie hierbij een rol spelen. Door de zwelling wordt de zenuw samengedrukt en de bloedtoevoer verminderd. Onderzoek duidt erop dat herpes simplex, een virusinfectie, meestal de oorzaak is. Regionaal, in bosrijke gebieden zoals De Kempen is ook de ziekte van Lyme een veelvoorkomende oorzaak van aangezichtsverlamming.
Pijn achter het oor kan het eerste symptoom zijn, een aantal uren of zelfs een dag of twee voordat de aangezichtsspieren verzwakken. Meestal treedt de spierzwakte in het gezicht plotseling op, variërend van lichte zwakte tot volledige verlamming.

De behandeling

bestaat uit stimulering van de nervus facialis door gebruik te maken van een unieke vorm van microstroom. Er treedt dan een verbeterde cel communicatie op waardoor de zenuw facialis wordt gestimuleerd tot herstel en regeneratie.