0497 542 369 info@praktijkjanintveld.nl

Anorexia nervosa wordt gekenmerkt door een verstoord lichaamsbeeld, een extreme angst voor zwaarlijvigheid, weigering het lichaamsgewicht te handhaven op een minimaal normaal gewicht en (bij vrouwen) het uitblijven van de menstruatie.

Erfelijke factoren blijken een rol te spelen bij de ontwikkeling van anorexia nervosa. Ook sociale factoren zijn belangrijk. In de westerse samenleving overheerst de wens slank te zijn. Zwaarlijvigheid wordt beschouwd als onaantrekkelijk, ongezond, en ongewenst. Al voor hun 17de zijn kinderen zich bewust van deze opvattingen. Tweederde van de jongere meisjes volgt een dieet of probeert op een andere manier het gewicht onder controle te houden.

Anorexia nervosa kan licht en van voorbijgaande aard of ernstig en blijvend zijn. Veel mensen die anorexia nervosa krijgen, zijn perfectionistisch, dwangmatig en intelligent. Ze willen graag goed presteren en succes hebben. Door deze eigenschappen blijft hun eetstoornis gemakkelijk onopgemerkt. De eerste aanwijzing voor deze stoornis is vaak een langzaam toenemende gerichtheid op diëten en bezorgdheid over het gewicht.

Anorexia betekend ‘gebrek aan eetlust’, maar in werkelijkheid hebben mensen met anorexia nervosa echt honger en zijn ze geobsedeerd door voedsel.

De behandeling

De behandeling bestaat uit stimulering van de hersenen door gebruik te maken van een unieke vorm van microstroom. Er treedt dan een verbeterde cel communicatie op waardoor de hersenen worden gestimuleerd tot herstel en regeneratie.

Een behandeling duurt 45 minuten en men heeft afhankelijk van de ernst meerdere behandelingen nodig.