0497 542 369 info@praktijkjanintveld.nl

Burn-out is een specifieke toestand van overspannenheid naar aanleiding van emotionele overbelasting. Als je een burn-out hebt voel je je opgebrand. Je kunt geen energie meer vinden om werk te verrichten. Als je een burn-out hebt, ben je al langer over je grenzen heen gegaan.

Een burn-out komt voornamelijk voor bij mensen in sociale of contactuele beroepen zoals het welzijnswerk, de gezondheidszorg en het onderwijs. Werkende vrouwen en managers hebben er vaker last van dan anderen.

Een burn-out wordt vaak beschouwd als een werk gerelateerd probleem. Het ontstaat als gevolg van langdurige, emotionele overbelasting en stress.De risicofactoren voor burn-out zijn:
• Hoge werkdruk.
• Slechte werksfeer.
• Beperkte controlemogelijkheden (zoals beslissen over vrije dagen en pauzes).
• Lage beloning.

Vooral werknemers in het onderwijs en de gezondheidszorg zijn een risicogroep. Ook wanneer je erg perfectionistisch bent en de lat altijd hoog legt, loop je extra risico. Daarnaast komt werkstress in het bijzonder voor bij mensen tussen de 35 en 55 jaar. Er is ook een verband tussen opleiding en werkdruk. Hoe hoger je bent opgeleid, hoe groter de kans op werkstress.

Bij een burn-out worden drie reacties onderscheiden. Emotionele uitputting, depersonalisatie (het gevoel buiten je eigen lichaam of geest te staan) en verminderde persoonlijke bekwaamheid. Deze reacties hoeven niet gelijktijdig voor te komen.
Met dank aan www.gezondheidsplein.nl

De behandeling

Door gebruik te maken van microstroom en de Trager Approach zal men zich beter gaan voelen. Een behandeling met microstroom is een prettige, niet pijnlijke behandeling. De behandeling duurt gemiddeld 45 minuten. Cliënten die deze behandeling hebben ondergaan zeggen meestal “Het is net alsof ik meer ruimte in mijn hoofd heb gekregen”.