0497 542 369 info@praktijkjanintveld.nl

Dupuytren-contractuur is het verdikken en schrompelen van de bindweefselplaten in de handpalmen. Hierdoor krommen de vingers zich en ziet de hand er uiteindelijk als een klauw uit.

Dupuytren-contractuur is een veelvoorkomende erfelijke aandoening die vooral optreedt bij mannen en dan vooral na de leeftijd van 45 jaar. Wanneer iemand het afwijkende gen heeft, wil dat echter niet zeggen dat hij de aandoening ook krijgt. In de Verenigde Staten komt Dupuytren-contractuur bij ongeveer 5% van de mensen voor. Wereldwijd ligt dat tussen de 2 en 42%. Bij 50% van de patiënten komt de aandoening in beide handen voor. Wanneer maar één hand is aangetast, is het twee keer zo vaak de rechter als de linker.

Dupuytren-contractuur komt vaker voor bij mensen met diabetes, bij alcoholverslaafden en bij epileptici. De aandoening komt soms samen voor met andere aandoeningen, waaronder het dikker worden van het bindweefsel boven de knokkels, het krimpen van de fasciae in de penis wat leidt tot scheefstand en pijnlijke erecties en knobbels in de voetzolen. Maar het precieze mechanisme waardoor de fasciae in de handpalmen dikker worden en naar binnen omkrullen is niet bekend.

Het eerste symptoom is meestal een voelbaar knobbeltje in de handpalm (meestal bij de middelvinger of de ringvinger). Het knobbeltje kan in het begin wat vervelend aanvoelen, maar dit trekt geleidelijk weg. Langzaam beginnen de vingers krom te trekken. Uiteindelijk wordt het kromtrekken zo erg, dat de hand geheel gebogen is (als een klauw).

De behandeling

De behandeling bestaat uit stimulering van de aangedane bindweefselplaten door gebruik te maken van een unieke vorm van microstroom. Er treedt dan een verbeterde cel communicatie op waardoor de bindweefselplaten worden gestimuleerd tot herstel en regeneratie.

Een behandeling duurt 45 minuten en men heeft afhankelijk van de ernst meerdere behandelingen nodig.

Thuis behandeling en huur apparatuur is mogelijk.