0497 542 369 info@praktijkjanintveld.nl

Het Sjögren-syndroom wordt gekenmerkt door zeer droge slijmvliezen, zoals die van de mond, van de ogen en van andere organen.
Men vermoedt dat het Sjögren-syndroom een auto-immuunziekte is, maar de oorzaak is onbekend. Het komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen.
Witte bloedcellen dringen door in de klieren die vocht afscheiden, zoals de speekselklieren in de mond en de traanklieren in de ogen. De witte bloedcellen veroorzaken schade aan de klieren, met als gevolg een droge mond en droge ogen, de kenmerkende symptomen van dit syndroom.

Sommige mensen hebben alleen een droge mond of droge ogen (siccacomplex/-syndroom). Het hoornvlies kan door droogte van de ogen ernstig worden beschadigd, wat zich uit in een krassend of een geïrriteerd gevoel. Een tekort aan traanvocht kan een blijvende oogbeschadiging veroorzaken. Bij onvoldoende speeksel in de mond kunnen de smaak en de reuk afvlakken, het eten en het slikken kunnen pijnlijk worden. Bij andere mensen zijn veel organen aangetast. Door het Sjögren-syndroom kunnen ook de slijmvliezen uitdrogen waarmee het maag-darmkanaal, de luchtpijp, de vulva en de vagina zijn bekleed. Droge luchtpijp en droge longen kan tot longontsteking leiden. Droogte van de vulva en de vagina kan de geslachtgemeenschap bemoeilijken. Het beschermende zakje rond het hart kan ontstoken raken, enz…

De behandeling

de aangedane klieren worden voorzien van een verbeterde cel communicatie en worden gestimuleerd tot herstel en regeneratie. Dit doen we door gebruik te maken van een unieke vorm van microstroom.

Een behandeling duurt 45 minuten en men heeft afhankelijk van de ernst meerdere behandelingen nodig.