0497 542 369 info@praktijkjanintveld.nl
Wat is de Trager® Approach?

Trager werd ontwikkeld door de Amerikaanse arts Milton Trager en is een andere manier om de tast- en bewegingszin op elkaar af te stemmen. Als ex-bokser, danser en acrobaat, behaalde hij op 40-jarige leeftijd zijn diploma in de geneeskunde. 60 jaar lang zou hij zich toeleggen op zijn passie, namelijk het onderzoek naar het welzijn zonder inspanning. Het resultaat is een aanpak geworden die het psychische en lichamelijk niveau integreert en die tegelijk een ontdekkingstocht naar beweging is.

Hoe verloopt een Tragersessie?

Een Tragersessie bestaat uit 2 delen:

De Mentastics, zijn kleine relaxte bewegingen die de gever en de ontvanger voor aanvang samen uitvoeren. Deze bewegingen hebben tot doel om zich voor te bereiden op het liggend gedeelte en om te leren de gewaarwordingen in het lichaam beter te voelen. Een ander doel kan zijn om de positieve effecten na de sessie beter te integreren en het lichaam ertoe aan te zetten zich deze positieve gewaarwordingen te herinneren.

Het liggend gedeelte is onder andere gebaseerd op 3 principes:
– spelen met het lichaamsgewicht
– creëren van golfbewegingen op het ritme van de ontvanger en
– het zacht uitrekken van de gewrichten om deze beter te kunnen voelen.

Tijdens het liggend gedeelte worden er regelmatig pauzes ingelast, enerzijds om de ontvanger toe te laten nieuwe sensaties te voelen en de gever de mogelijkheid te bieden om zich te ontspannen, maar anderzijds ook om feedback te geven over de ervaren sensaties en om het respect voor ieders welzijn te verzekeren. De liggende sessies kunnen gebeuren met gemakkelijke kleren aan of in ondergoed.

Wat zijn de effecten van een Tragersessie?

Op het fysieke niveau sturen de ontspannen spieren een positieve boodschap die door het centraal zenuwstelsel wordt geregistreerd. De Mentastics, die de ontvanger nadien eventueel ook alleen kan uitoefenen, zorgen ervoor dat het lichaam zich deze positieve sensaties herinnert.

Al deze elementen zorgen dankzij respectvolle aanrakingen zowel voor een mentale ontspanning als voor een ontspanning van de spieren. Die ontspanning kan zich uiten als een gevoel van lichtheid, vrijheid, evenwicht, verankering, consistentie, eenheid, blijheid, kalmte…… en door een mooie bewegingsvrijheid van het lichaam.

Is Trager iets voor iets voor jou?

Trager is er voor iedereen en voor alle leeftijden. Het is doeltreffend bij stress dat gepaard gaat met lichamelijke spanningen; bij chronische pijnen; beperkte bewegingsvrijheid; neuromusculaire problemen; als ondersteuning van psychotherapie; als medische opvolging of simpelweg voor iedereen die zijn of haar levenskwaliteit wenst te verhogen.

‘EPia Douwesen aanraking is heel belangrijk.
Het contact ontspant, heeft een helende werking.
Dat vergeten we vaak’

Pia Douwes in het AD Magazine

 

 

Praktijk voor Natuurgeneeskunde Jan in 't Veld - logo trager

The Dancing Cloud

Mijn collega Roger Hughes heeft een mooi filmpje gemaakt over de Trager ® Approach.