0497 542 369 info@praktijkjanintveld.nl

Bij een kanaalstenose is het wervelkanaal vernauwd. Hierdoor raken een of meer zenuwwortels bekneld. De beknelde zenuwen kunnen tijdens het lopen tot pijn in de benen lijden. Dit staat ook wel bekend als neurogene claudicatio.

Een stenose betekend vernauwing, dit komt voornamelijk voor bij mensen boven de 50 jaar.

De lumbale wervelkolom wordt gevormd door de wervels van de onderrug. De wervels zijn op elkaar gestapeld en vormen een lang verticaal kanaal. Door dit kanaal loopt een grote bundel zenuwen. Bij een kanaalstenose van de lumbale wervelkolom is het wervelkanaal vernauwd. Dit kan tot gevolg hebben dat de zenuwwortels in het kanaal bekneld raken. Dit geeft klachten in het verzorgingsgebied van de zenuwwortel.

Een nauw wervelkanaal kan aangeboren zijn of geleidelijk ontstaan. Bijvoorbeeld als gevolg van artrose, een uitpuilende tussenwervelschijf of een verdikking of plooiing van een bandstructuur in het wervelkanaal. Ook inzakkende wervels, tumoren, infecties en gebroken wervels kunnen tot een vernauwing van het wervelkanaal leiden.

Vaak heeft de cliënt al jarenlang bestaande rugklachten. De rugpijn wordt meestal duidelijk minder waarna de typische klachten in de benen op gaan treden.
Verschijnselen zijn;
– pijn en vermoeidheidsgevoel in de benen (zwaar of lam gevoel)
– de klachten treden op na enige tijd lopen of staan
– prikkelingen, tintelingen, doof gevoel en krachtverlies
– in sommige gevallen kunnen blaasstoornissen optreden
– de klachten treden op als er een holle rug gemaakt wordt. Liggen op de buik of rug kan de klachten verergeren
– zitten met een ronde rug en bukken geven meestal direct verlichting. Fietsen gaat prima.

De behandeling

De behandeling bestaat uit stimulering van de kanaalstenose door gebruik te maken van een unieke vorm van microstroom. Er treedt dan een verbeterde cel communicatie op waardoor de kanaalstenose wordt gestimuleerd tot herstel en regeneratie.

Een behandeling duurt 45 minuten en men heeft afhankelijk van de ernst van de aandoening meerdere behandelingen nodig.